Superstitii de nunta la romani

superstitii_de_nunta_la_romani
Copyright: pinterest.com

În funcție de zonele țării, nunta la români a fost întotdeauna însoțită de diverse ritualuri. În ciuda trecerii timpului, multe superstiții au rezistat și sunt încă respectate în zonele rurale, iar altele au dispărut și se mai găsesc doar în documentele istorice.

Când au apărut superstitiile de nuntă?

Încă din Antichitate, oamenii au remarcat faptul că unele semne pot prevesti apariția unor evenimente în viața lor. În timp, aceste semne au devenit superstiții și au fost transmise din generație în generație. Fiecare popor are superstițiile sale care dau un aer magic întregului eveniment.

Se considera că miresele sunt vulnerabile la spiritele rele, de aceea multe dintre tradiții sunt legate de protejarea miresei (de exemplu, purtarea voalului, ruperea unei pâini deasupra capului ei, spargerea paharelor etc.). De asemenea, în trecut nunțile care aveau loc sâmbăta se considera că vor avea ghinion.

Cele mai întâlnite superstitii de nuntă la români

Îți prezint cel mai des întâlnite superstiții de nuntă, regăsite în tradițiile românești. Nu îți recomandăm să crezi în toate însă!

– Rochia miresei

Înainte de ziua nunții, mireasa nu trebuie să poarte întreaga ținută de nuntă, iar mirele nu trebuie să vadă rochia miresei. Mireasa ar trebui să poarte perle în ziua nunţii, pentru a alunga lacrimile în timpul căsniciei.

– Buchetul miresei

Prinsul buchetului miresei desemnează următoarea domnișoară care va deveni mireasă.

– În ziua nuntii

În ziua nunții este bine să plouă, să vezi un curcubeu, un coșar sau o pisică neagră pentru noroc și prosperitate. Iar pentru belșug invitații trebuie să arunce cu orez peste proaspeții miri. La ieșirea din biserică.

– La biserică

Mireasa trebuie să păşească cu piciorul drept în biserică pentru noroc. Dacă în aceeași zi au loc mai multe nunți, miresele nu trebuie să se zărească una pe cealaltă, pentru că vor avea ghinion.

– Porumbeii

Dacă mirii văd porumbei în ziua nunţii, vor avea o căsnicie fericită, prosperitate şi noroc.

– Floarea de la butonieră

Mirele trebuie să poarte la butonieră o floare din buchetul miresei.

– Spargerea paharelor

Spargerea paharelor reprezintă alungarea ghinionului.

– În timpul petrecerii

Mireasa trebuie să îl hrănească pe mire pentru ca cei doi să mănânce împreună toată viaţa. Mirii trebuie să taie împreună prima felie de tort pentru a se asigura că vor avea copii. De asemenea, nu trebuie să își schimbe pantofii, căci căsnicia nu va dura.

– Domnisoarele de onoare

Fetele nu trebuie să accepte acest rol de mai mult de două ori. Dacă ai fost domnișoară de onoare și a treia oară, nu te mai măriți.

– Trecerea pragului

Pentru a nu avea ghinion în căsnicie, mirele trebuie să treacă cu mireasa în brațe peste pragul casei pentru ca aceasta să nu se împiedice de tocul ușii.

Tu de ce superstiții vei ține cont pentru a alunga ghinionul?

Leave a Comment

©My Wedding Planner Copyright 2014-2017