Cele mai importante traditii de nunta la romani

traditii_nunta

Nunțile la români sunt presărate cu numeroase tradiții și obiceiuri care diferă de la o regiune la alta a țării. Deși pe majoritatea dintre ele le știi deja, ne-am gândit să ții le prezentăm pe cele mai importante, pentru a le cunoaște semnificația, acum că va trebui să le ai în vedere pentru ziua cea mare.

Multe cupluri aleg doar obiceiurile care le fac plăcere, pentru că nu-i așa, este ziua lor și dorințele lor trebuie să fie respectate. Iată mai jos care sunt cele mai importante tradiții de nuntă la români.

1. Împodobirea bradului

Bradul este simbolul vigorii și al tinereții, iar împodobirea lui simbolizează belșug. Este una dintre cele mai cunoscute tradiții de nuntă. Mirele și cavalerii prind crengi de brad la casa miresei și le împodobesc cu diferite ornamente.

2. Bărbieritul mirelui

Cavalerul de onoare îl bărbierește în mod simbolic pe mire, semn al transformării lui în bărbat. După ce a fost bărbierit, mirele și părinții acestuia, împreună cu cavalerii de onoare și lăutari pornesc cu alaiul spre casa nașilor.

3. Îmbrăcatul miresei

Nașa, mama miresei și domnișoarele de onoare o ajută pe mireasă să se gătească. La final, nașa îi prinde în păr voalul. Acest ritual simbolizează pregătirea fetei pentru nuntă și se desfășoară în același timp cu bărbieritul mirelui.

4. Hora miresei si ruperea turtei

Nuntașii prezenți în alai încing hora miresei la ea acasă. Nașa are datoria să comande o turtă împodobită cu diverse ornamente, să o rupă deasupra capului miresei și să o împartă tuturor, pentru că le va aduce noroc.

5. Something old, something new, something borrowed, something blue

Expresia aceasta a început să prindă rădăcini și la noi. Pentru o căsnicie reușită, tradiția cere ca mireasa să poarte în ziua nunții, patru elemente cu următoarele caracteristici:  un obiect vechi ce reprezintă legătura miresei cu familia sa (o bijuterie de familie de exemplu), un obiect nou ce este simbolul noului început pentru cei doi miri (rochia de mireasă), un accesoriu împrumutat de la o femeie din familie cu o căsnicie fericită și un obiect albastru (un element discret, un accesoriu), simbolul purității și loialității.

6. Aruncarea cu grâu si orez

Obiceiul își are originea într-un străvechi ritual păgân, semințele aruncate peste tinerii miri simbolizând fertilitate, dar și alungarea spiritelor rele din calea lor. În zilele noastre, pe lângă orez și greu, nuntașii mai aruncă și petale de flori sau confetti.

7. Furatul miresei

Furatul miresei este un moment plin de umor. Se presupune că mirele nu trebuie să aibă ochi decât pentru mireasa lui, astfel că el este dator să o răscumpere prin îndeplinirea anumitor sarcini (interpretarea unei melodii, rostitul unei declarații de dragoste etc). În unele regiuni, dacă mireasa a fost furată până la ora 24:00, ea trebuie răscumpărată de naș, iar dacă a fost furată după ora 24:00, mirele este cel care o va răscumpăra.

8. Aruncatul buchetului

Mireasa se întoarce cu spatele la grupul de fete nemăritate și aruncă la întâmplare buchetul. Conform tradiției, fata care va prinde buchetul va fi următoarea care se va mărita.

9. Scoaterea jartierei

În timpurile străvechi, unii invitați furau ciorapii miresei când mirii erau în camera nupțială, pentru a vedea cine se căsătorește următorul. În zilele noastre, ciorapii au fost înlocuiți de jartieră, iar mirele este cel care o scoate de pe piciorul miresei. Multe cupluri transformă aceste momente în scene de amuzament pentru invitați, astfel că mirele poate scoate cu dinții jartiera. El o aruncă apoi în grupul de tineri necăsătoriți, iar cel care o prinde poate fi rugat să o urce în același fel pe piciorul fetei care a prins buchetul de mireasă.

10. Scosul voalului

Imediat după servirea tortului, nașa scoate voalul de pe capul miresei și îi pune un batic ce simbolizează trecerea de la statutul de fată la cel de nevastă. Voalul miresei se pune, de regulă, pe capul fetei care a prins buchetul.

11. Trecerea peste prag cu mireasa în brate

Din timpuri străvechi există obiceiul ca mirele trebuie să treacă cu mireasa în brațe peste pragul casei. Dacă mireasa se împiedica sau punea piciorul stâng pe pragul ușii, se spunea că acest lucru aduce ghinion căsniciei. Astfel s-a format obiceiul ca mirele să o treacă peste prag pentru a se asigura că totul va fi bine.

Obiceiurile și tradițiile din ziua nunții diferă de la o regiune la alta a țării. De exemplu, în Maramureș cuplurile au două perechi de nași, spre deosebire de restul țării unde mirii au o singură pereche. Sfatul meu este să alegeți tradițiile pe care le vreți în ziua nunții, indiferent de dorințele celorlalți. Este ziua voastră cea mare în fond!

Pe curând!

Leave a Comment

©My Wedding Planner Copyright 2014-2017